Nyhet

Synsforhold og muskel- og skjelettplager 

Synsforholdene har konsekvenser for kroppsstillingen og kan derfor føre til muskel- og skjelettplager. Øynene er ikke skapt for langvarige synsoppgaver på nært hold. Hvis de ikke får mulighet til variasjon eller hvile, kan skjermarbeid over tid føre til helseplager. Overbelastning kan også gi spenninger i nakke- og skuldermuskulatur, som igjen kan føre til svimmelhet og hodepine

Okt. 29, 2024 12:36 ECT

Ergonomi og tilpasning av arbeidsplassen 

Ergonomi handler om tilpasningen mellom arbeidsmiljø, teknikk og menneske, og muskel- og skjelettplager er en fellesbetegnelse på smerter og plager som reduserer funksjonen i muskler, sener, ledd eller nerver. Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager oppstår når arbeidet over tid fører til påkjenninger eller belastninger som er større enn kroppen tåler. Muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til fravær i arbeidslivet.

I praksis handler ergonomi ofte om å tilpasse utstyret til brukerne. Dersom arbeidsplassen ikke er tilrettelagt, blir det brukerne som må tilpasse seg utstyret, med de utfordringer det kan føre med seg, sier fysioterapeut Stig H. Nielsen i Falck.  Les mer om våre ergonomitjenester her.

Belysningens rolle i arbeidsmiljøet 

God belysning spiller en avgjørende rolle for arbeidsmiljøet. Vi bør helst ha tilgang til dagslys, og det bør komme inn fra siden. En god allmennbelysning er viktig, men man må sørge for at lyset ikke reflekteres i skjermen eller blender. Det kan forverre synergonomien og gi ekstra anstrengelse for øynene, noe som igjen kan utløse for eksempel hodepine.

– Noe som mange glemmer, er at behovet for god belysning øker betraktelig med alderen. Det er derfor viktig å kunne tilpasse lysforholdene til den enkelte. Finn ut hvordan vi kan hjelpe med å kartlegge belysningen og andre risikoer på arbeidsplassen.

Nakkeplager og syn 

Problemer med synet assosieres ofte med hodepine, men det mange ikke vet er at synet vårt også påvirker nakken.

– Hvis vi ikke ser teksten på skjermen, eller vi forstyrres av blending og reflekser, vil vi endre arbeidsstilling ved å lene oss nærmere skjermen, eller vri litt på oss. Blir vi sittende slik lenge, kan det føre til blant annet nakkeplager, forklarer fysioterapeuten.

Mange fysiske møter har blitt erstattet av digitale, og selv om vi har fysiske møter, tar mange med seg bærbar pc. Det gjør at mye av tiden vår tilbringes foran en skjerm som er plassert nært øynene våre og ikke alltid i en god høyde.

4 tips for bedre synergonomi 

  1. Ta regelmessige pauser fra dataarbeid
    Dataarbeid er stillesittende, ensformig og repetitivt for kroppen. Variasjon og pauser blir derfor viktig, dersom ikke arbeidet avbrytes naturlig i form av andre arbeidsoppgaver.
  2. 20-20-20-regelen
    Hvert 20. minutt, se på minst 20 fot (6 m) og hold blikket der i 20 sekunder. Dette gir oss blikkhvile og hjelper til med å redusere øyetrøtthet og nakkespenninger. 
  3. Riktig høyde på skjermen 
    Overkanten av skjermen bør være i øyehøyde for å gi en god vinkel for øynene og nakken. Det er ikke anbefalt å jobbe på bærbar pc over tid, blant annet fordi skjermen er for lav. 
  4. Bruk riktige briller 
    Vær oppmerksom på om du trenger å skaffe terminalbriller eller bytte styrke på de eksisterende brillene dine. Å arbeide ved skjerm er synskrevende. Et tips er å ta med et bilde av arbeidsplassen din til optikeren for å få råd om hvilke briller som passer best for arbeidet ditt. 

Referanser: 
Arbeidstilsynet. (u.å.). Synsundersøkelse og databriller. https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsmiljo/ergonomi/arbeid-ved-dataskjerm/synsundersoking-og-databriller/
Arbeidstilsynet. (u.å.). Ergonomi. https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsmiljo/ergonomi/
Arbeidstilsynet. (u.å.). Belysning. https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsmiljo/utforming-av-arbeidsplassen/belysning/
Arbeidstilsynet. (u.å.). Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager. https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsmiljo/arbeidsrelaterte-muskel--og-skjelettplager/ 

 

Fagfelt Helsetjenester