Nyhet

Hvordan påvirker mørketiden vår mentale helse?

Den norske vinteren kan være utfordrende for mange, spesielt i mørketiden når dagene er korte og solen knapt viser seg. Dette kan ha betydelig innvirkning på både humør og helse, og i nærheten av jordens poler er det et fenomen som er vanlig i flere måneder av året. I Norge, med vårt begrensede sollys om vinteren, kan det være vanskelig å opprettholde mental helse og velvære. Forskning viser at mer tid brukt i dagslys er assosiert med lavere risiko for depresjon, bedre humør og lavere nivåer av nevrotisisme. Dette gjelder også på arbeidsplassen, hvor bedrifter bør være oppmerksomme på hvordan mørketiden påvirker de ansatte, og implementere tiltak for å sikre trivsel og produktivitet.

Med korte vinterdager og begrenset sollys kan være utfordrende å opprettholde god mental helse og velvære.

Nov. 25, 2024 11:14 ECT

Hvordan mørketiden påvirker oss

De fleste opplever at sesongene påvirker humøret, og vinteren kan spesielt være en vanskelig tid. Det er godt dokumentert at eksponering for dagslys har stor innvirkning på vår mentale helse. Økt tid i dagslys er assosiert med lavere risiko for depresjon, bedre humør, og lavere nivåer av nevrotisisme (Burn, 1996; NHI, 2022). Dagslys stimulerer produksjonen av serotonin, beta-endorfin og D-vitamin – kjemikalier som er knyttet til godt humør, redusert stress og økt glede.

Mangel på dagslys kan derimot påvirke produksjonen av melatonin, som regulerer søvnsyklusen, og føre til økt tretthet og dårligere søvnkvalitet. Dette kan resultere i symptomer på vinterdepresjon (SAD), som inkluderer lav energi, dårlig humør, søvnforstyrrelser og sosial tilbaketrekning (Partonen & Rosenthal, 2001).

Symptomer på vinterdepresjon (SAD):

  • Mangel på energi
  • Økt behov for søvn
  • Nedsatt stemningsleie
  • Mer matlyst (spesielt søtsaker)
  • Vektøkning
  • Sosial tilbaketrekning
  • Redusert sexlyst

Forebyggende tiltak for bedrifter i mørketiden

Bedrifter har en viktig rolle i å støtte sine ansatte gjennom mørketiden. Ved å implementere forebyggende tiltak kan bedrifter bidra til å forbedre både humøret og energinivået til sine ansatte, noe som igjen kan øke produktiviteten og redusere sykefraværet.

1. Utnytt lyset

Oppmuntre ansatte til å oppsøke lys så mye som mulig. Tilby fleksible arbeidstider slik at de kan ta en tur ut i dagslys. Vurder å installere lyslamper på arbeidsplassen. En halvtime foran en lyslampe hver dag i to uker kan være nok for å forbedre humøret og energinivået gjennom vinteren. Lys opp kontorene ved å trekke fra gardinene og skru opp lysene. Dette kan bidra til å maksimere eksponeringen for lys.

2. Lag gode rutiner

Oppmuntre ansatte til å etablere gode rutiner for å takle mørketiden. Det kan være fordelaktig å legge seg og står opp til samme tid hver dag, også i helgene. Bedrifter kan tilby informasjon og ressurser om hvordan man kan unngå prokrastinering, da det kan føre til stress og negativt påvirke søvnkvaliteten.

3. Ikke utsett ting

Oppmuntre ansatte med å holde seg til planene sine og unngå å utsette oppgaver. Dette kan redusere stress og bekymring, som igjen kan påvirke kvaliteten på søvnen positivt (NHI, 2022).

4. Spis sunt og variert

Et kosthold med sunne små måltider gjennom hele dagen, rikelig med fersk frukt og grønnsaker, vil kunne gi ansatte god energi og redusere humørsvingninger. Unngå sukkerholdig mat i kantinen og velg komplekse karbohydrater som havregryn, fullkornsbrød, brun ris og bananer for å øke serotoninnivået (Partonen & Rosenthal, 2001).

5. Vær aktiv

Oppmuntre til fysisk aktivitet ved å tilby treningsfasiliteter. Fysisk aktivitet øker serotonin- og endorfinnivåene og er en av våre beste antidepressiver. Arranger felles treningsøkter eller gåturer i løpet av arbeidsdagen for å fremme fysisk aktivitet og sosialt samvær (Rohan & Rough, 2016; NHI, 2022).

Støtt din mentale helse i mørketiden

Mørketiden kan være utfordrende, men med gode rutiner og forebyggende tiltak kan bedrifter hjelpe sine ansatte med å takle vinterens utfordringer på en bedre måte. Hos Falck er vi her for å støtte bedrifter gjennom denne perioden. Vi tilbyr tjenester som hjelper bedrifter med å skape et godt arbeidsmiljø, forebygge helseplager og redusere sykefravær. Vår ekspertise innen helse, miljø og sikkerhet (HMS) gjør oss til en pålitelig partner for å opprettholde god mental helse blant ansatte. Ta kontakt med oss for mer informasjon og hjelp til å opprettholde god mental helse i vintermånedene.

 

Referanser

Burn, C. R. (1996). The polar night. The Aurora Research Institute. The-polar-night.pdf

NHI. (2022). Seasonal affective disorder (SAD). Norsk Helseinformatikk. NHI

Partonen, T., & Rosenthal, N. E. (2001). Seasonal affective disorder: Practice and research. Oxford University Press.

Rohan, K. J., & Rough, J. N. (2016). Seasonal affective disorder: An overview. In K. J. Rohan (Ed.), Cognitive-behavioral therapy for seasonal affective disorder (3-28). Guilford Press.

Burns, A. C., Saxena, R., Vetter, C., Phillips, A. J. K., Lane, J. M., & Cain, S. W. (2021). Time spent in outdoor light is associated with mood, sleep, and circadian rhythm-related outcomes: A cross-sectional and longitudinal study in over 400,000 UK Biobank participants. Journal of Affective Disorders, 295, 347-352. DOI

 

Fagfelt Helsetjenester