Kikhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som kan forebygges med vaksine. Sykdommen forårsakes av bakterien Bordetella pertussis og kan være svært alvorlig for spedbarn. Ca. halvparten av barn under ett år som blir smittet, må legges inn på sykehus. Vaksinen gir god beskyttelse, men effekten avtar over tid, og derfor anbefales revaksinering hvert 10. år for å opprettholde beskyttelsen. Vaksine mot kikhoste finnes ikke som enkeltvaksine, kun i kombinasjon med stivkrampe og difteri og eventuelt også sammen med polio.
Yrkesvaksinasjon – kikhoste mv.
I henhold til FHIs anbefalinger vedrørende yrkesvaksinering, er vaksinasjon mot kikhoste, difteri, stivkrampe og polio anbefalt for helsepersonell, barneomsorgsarbeidere og andre som har hyppig kontakt med små barn. Dette er spesielt viktig for å beskytte de mest sårbare i samfunnet.
Oppdaterte anbefalinger fra FHI
I et informasjonsbrev fra FHI til kommuner datert 11.07.24, beskrives smittesituasjonen og anbefalinger. FHI understreker viktigheten av revaksinering for å hindre spredning av kikhoste, spesielt blant de som jobber med barn.