Close

Kropp og sjel

De gamle grekerne delte mennesket i to. Kropp og sjel. Andre fortsatte å seksjonere mennesket og lage vitenskap av det. Det er viktig med fagkunnskap om enkeltdeler. Vi tror imidlertid det er like viktig med kunnskap om helhet. Det hele mennesket, med fysiske, psykiske, sosiale og åndelige behov. Rett og slett fordi enkeltdelene i oss påvirker helheten, og helheten virker på enkeltdeler. Har du vondt i magen, kan det være noe du har spist, men det kan like gjerne være noe du gruer deg til. Sitter smerten i ryggen kan den være forårsaket av et fall som ung, men det kan også være at ryggen sliter med å bære hverdagens mange byrder.
 
Det er mye som påvirker oss. Av og til kan det bli for mye. Den berømte dråpen får begeret til å flyte over. Da er det fristende å vie dråpen all oppmerksomhet. I Aktiv Helse legger vi vekt på helheten. Når noe skjer med en del av kroppen vår påvirker det hele mennesket. Når noe hender med forholdet vårt til andre mennesker, kjennes det på kroppen. Alt dette stjeler krefter fra oss. Krefter som ellers kunne vært brukt på arbeid og glad aktivitet.
 
På samme måte påvirkes organisasjonen av menneskene i den og miljøfaktorene rundt den. Miljøfaktorene påvirker menneskene og menneskene påvirker hverandre og organisasjonen som helhet.
I Aktiv Helse bryr vi oss ikke bare om dråpen. Vi forholder oss til helheten. Det er vår filosofi.
 
Forholdet mellom plager og sykdom
 
Vi mennesker har mulighet til å ta opp – og utligne – ulike hendelser vi blir utsatt for. Dette gjelder både på det fysiske, psykiske, sosiale og åndelige plan. Mennesket er et kompensatorisk vesen.
 

 

Gjennom livet rammes vi av forskjellige traumer eller skader som gjør noe med oss. Fysiske eksempler er overtråkk, hekseskudd, skader og ulykker. De røde bruddene på den skrå linjen i grafen viser dette. Livskriser, dype konflikter og brå død, er også hendelser som setter spor. En sunn kropp vil kunne rette opp noen av disse sårene på egenhånd, mens andre blir lagret i kroppen og kompensert. Så lenge vi har kompensatoriske evner, vil vi bruke dem og føle oss ganske friske. Men jo flere slike kompenserende hendelser vi har, jo flere plager vil vi kjenne på. Vi er ikke nødvendigvis syke, men vi plages. 

 

Forebyggende helsearbeid foregår i en fase der vi kjenner på plager, men der sykdomsgrensa ikke er brutt. I Falck Helse Bedriftshelsetjeneste vet vi at innsats på et tidlig tidspunkt kan forhindre at sykdom oppstår.

 


​Vi og våre samarbeidspartnere benytter cookies for å forbedre brukervennligheten på vår side, samt for å forbedre og tilpasse markedsføringen vår. Les mer om cookies.